Přípravy na letošní 1. subregionál jsme poněkud odbyli, protože nějak nebyl čas. Na Blatenský vrch jsme se dostali jen dvakrát před kontestem. V prvním případě, jsme v podstatě dodělávali věci, které jsme nestihli při podzimním uklízení antén (demontáž čtyřčete 5el. ze stožáru TA-19 a demontáž spáleného motoru z rotátoru točícího na 14m stožáru čtyřčetem 10 el. DK7ZB). Čtrnáct dní před kontestem jsme se podruhé na BV sešli v celkem slušném počtu čtyř lidí (OK1FIK, OK1VKQ, OK1ZES a OK1UBO), abychom smontovali původně 4x5 el. prodloužené díky Gertovi OK1GP na 4x6 el. na TA-19 a namontovali opravený motor do rotátoru 4x10el.

Pátek

Dlouhou zimní přestávkou navnaděni jsme se na Blaťáčku sešli v pátek ráno ve čtyřech (OK1FIK, OK1VKQ, OK1ZES a OK1UBO) a záhy nás doplnil i Pavel OK1PRI a následně Míra OK7KM, což byl dostatečný počet lidí a hlavně rukou na vytažení dvojčete 8 el. yagin do „V“ na rozhlednu do směru na Italy a Frantíky. Výhodou letošního 1. subregionálu bylo to, že jsme se všichni dopravili na Blaťáček auty a nikdo nemusel šlapat poslední půl míli ve sněhu s připřáhnutými zavazadly na sáňkách. V pátek bylo naším hlavním cílem vytáhnutí našeho 4x10el. na 14 m příhradovém stožáru do pracovní polohy, což se zas tak moc dobře nedařilo, protože neustále se nám hromadily drobné poruchy (spálené rozběhové odpory na ovládací bedně rotátoru, nezaběhnuté uhlíky po opravě rotoru pohonného motoru rotátoru a ulomení koaxiálního kabelu pružné propojky mezi fixním vysílacím koaxem a RX/TX relé v anténní bedně). Nakonec jsme byli rádi, když se nám podařilo do pátečního soumraku zkompletovat dvojče 8 el. yagin na rozhledně a nakonec i vysunout 14 m příhradový stožár do pracovní polohy i s pomocí pozdně dorazivšího Míry OK1DUB. Po setmění, několik minut po skončení prací dorazil Michal OK1WMR spolu se dvěma mládenci z radioklubu OK1RAJ v tak výhodnou dobu, že jsme ho podezřívali, že čekal pod kopcem při sledování web kamery, kdy naše venkovní aktivity vzdáme, aby dorazil právě v dobu, kdy se všichni uchýlí do tepla chaloupky a zahájí spíše odpočinkové aktivity.

Sobota

V sobotu ráno jsme dokončili montáž repasovaného čtyřčete šesti prvkových antén na stožár TA-19 (sektor V až Jih). Dále se skupinka kolem Zdenka OK1ZES věnovala odparkování osmerčete z RDM-12 trojúhelníkovém stožáru, kde tento systém přečkal letošní zimu bez poškození, na rozdíl od loňska, kdy nám spadl, a zachránili jsme jen čtyři antény. Po demontáži z výše uvedeného stožáru, jsme osmerče umístili do pracovní polohy paralelně k 14 m výsuvnému příhradovému stožáru a připojili jsme systém na sektorový rotátor s rozsahem točení 280 až 010°.

Po obědě zbylo něco času na poslech majáků pro ověření funkčnosti přijímací cesty od antén k transvertoru. Jako obvykle jsme byli schopni zaslechnout silný signál majáku OZ7IGI ( v síle S5). Pro jistotu jsme proměřili všechny anténní systémy a mohli jsme si oddechnout, protože tři systémy měly PSV 1:1,2 a dvojče osmi prvkových antén do V mělo PSV 1:1,3.

Hodinu před závodem jsme začali vysílat, abychom ověřili kvalitu našeho signálu a snažili jsme se také vyhodnotit, zda přeci jen nedošlo k nějakému zlepšení podmínek šíření. Zdálo se, že poněkud lépe procházejí signály z JV, J a JZ.

Ondra OK1CDJ rozjel závod i letos svižně, protože v prvních dvou hodinách udělal 95 + 85 QSO, což byl naprosto stejný výsledek jako loni, jen bodů bylo letos více 27 (26) + 26 (24) tis. bodů. (v závorce jsou loňské hodnoty). V první hodině přišly i dvě pěkná spojení přes 700 km do Švédska a Maďarska. Hned v počátku druhé hodiny se taky podařilo udělat ODX YU7ACO 870 km a přišlo také skoro 700 km dlouhé spojení do Itálie. Potom zasedl za mikrofon Vláďa OK1FIK a pokračoval ve slušném tempu 61 (71) + 44 (57) QSO a 18 (24) + 12 (18) tis. bodů. Delší QSO přes 650 km chodily, zejména z jihovýchodu a jihozápadu - jeho dvouhodinový ODX byl 9A1CRS 700 km. Pravdou je, že v této dvouhodinovce se pro nás začalo pásmo uzavírat, protože přes nás přecházela fronta se silným sněžením. Sníh přinesl zvýšený elektrostatický šum a sedl si na pásmo jako duchna tlumící všechny signály a ty, které procházely, tak měly silné úniky, jak mohl konstatovat Jakub OK1FVN. Navíc se sníh začal usazovat na anténách, které začaly ztrácet směrovost i zisk. Letos bylo skutečně za trest sedět za rádiem v noci, kdy je slabší aktivita, která byla navíc tento rok ještě přidušena již zmíněným silným sněžením, které přestalo až s příchodem rozednění v neděli.

Přestože sněžení v neděli ráno ustalo, tak se příliš podmínky nezvedly a navíc to vypadalo, že na pásmu prostě nejsou stanice. Ani očekávaný nástup „kostelníků“ se nekonal (tzn. - bylo minimální zvednutí aktivity mezi devátou hodinou a nedělním polednem).

V závodě se nikomu „nesplašili koně“, takže jsme mohli konstatovat, že pásmo bylo celkem bez rušení.

Všem operátorům a členům podpůrného týmu, kteří se podíleli na nemalém objemu přípravných prací i svou operátorskou zdatností na vlastním průběhu závodu, patří velké poděkování. Letos rekordní operátorská účast přesahovala ubytovací možnosti naší chaloupky. Jeden z operátorů už musel využít postel toho, který seděl za mikrofonem naší stanice (abych nenapínal - bylo nás přes sobotní noc na kopci jedenáct).

Takže ještě jednou – všem díky moc a na viděnou při dalším závodě.

Na závěr patří naše poděkování všem protistanicím za spojení a těšíme se na 2. subregionálním závodě opět na slyšenou!!!

Vybavení:

  • Antenna(s) : 4x10, 8x5, 4x6, 2x8
  • RX/TX : IC-756 ProIII+TRV + PA - 2500W
  • SW: Tučňák
Bastlíme Výškové práce Poradci Vláďa, OK1FIK Sněhulák