Jako každý rok, i letos jsme se zúčastnili telegrafní části CQ WW WPX Contestu. Závod tentokrát připadl na víkend 28. - 29. května. Vzhledem k počasí a volnému času však všechny přípravy na závod probíhaly těsně před závodem. Já jsem vyrazil na Blaťák už ve čtvrtek dopoledne. Po obědě jsme se měli sejít s Vaškem VKQ. A tak se i stalo. Ve dvou se sice příliš práce udělat nedá, ale alespoň jsme připravili vše nutné. Vynosili jsme všechny, ještě stále rozebrané a svázané, KV směrovky z chaty. Vašek zkompletoval všechen materiál na dva beverage, kt. se budou tahat až v sobotu. Já jsem se pustil do kompletace alespoň jedné směrovky. Volba padla na 5 el. na 15m. Práce netrvaly až tak dlouho a do 1,5 hodiny byla anténa hotová. Čas by byl i na 4 el. Na 20m, ale vzhledem k jejím rozměrům bych ji nemohl nechat ležet při zemi, protože už by se na Blaťák nikdo nevešel  a plošina na montáž na stožár byla objednaná až na pátek kolem oběda. A tak jsme s Vaškem připravovali další materiál potřebný pro závod. Do práce jsme vložili pravidelné přestávky na občerstvení a ani jsme se nenadáli a začalo se stmívat. Pomalu jsme uklidili do chaty to nejnutnější a zalezli na večeři. Měli jsme čerstvé zásoby z domova, tak jsme si mohli vybírat. No a po večeři jsme debatovali o strategii na pátek, jak vše zorganizovat, abychom stihli všechno postavit. Debata se protáhla asi do 2 hodin do rána. Když nám došly argumenty, šli jsme spát s dobrým pocitem, že jsme nic neopomenuli a že jsme tedy na pátek připraveni.

V pátek ráno jsme hned po snídani začali s dalšími přípravami. Pustil jsem se do kompletace 4 el. na 20m, aby byla připravena do příjezdu plošiny. Vašek mezitím připravoval natažení dvou přijímacích beverage. To už dorazil Mirek OK1DUB a spolu s Vaškem se vydali do lesů beverage natáhnout. Do oběda jsme je neviděli. Oběd jsme však museli chvilku odložit, protože dorazila objednaná plošina. Tuto činnost už máme nacvičenou a tak montáž obou směrovek pro 15m a 20m na 12m stožár netrvala dohromady déle než hodinu. Po odjezdu plošiny jsme se tedy konečně dostali k obědu a něčemu grilovanému. Odpoledne se pak připojili další členové týmu, Jirka UBO a Pavel AW. Nyní už zbývalo natáhnout je drátovky na nižší pásma. Jako první bylo na řadě INV V na 40m, kt. jsme tentokrát vytáhli na nové místo, 30m vysoko. To nám zabralo asi nejvíce času. Při montáži INV V na 160m se dostavil poslední člen týmu Olaf DL7CX, kt. s sebou přivezl neméně důležité součásti celého setupu pro závod. Když byla 160-ka na svém místě, pustil jsem se do montáže tribanderu, kt. bude tradičně na stožáru TA-19 místo VKV čtyřčete. S Jirkou UBO jsme tribander připevnili na stožár a jeho naladění už byla moje práce. Ostatní mezitím pomáhali Olafovi s montáží vertikálu na 80m a Tripple-leg na 40m. Práce kupodivu rychle ubývaly, až zbylo pouze INV V na 80m kt. bude, jako obvykle, na rozhledně. K překvapení všech byly všechny antény na svém místě poměrně brzy odpoledne, i když to tak na začátku nevypadalo. Zbyla jen směrovka na 10m, ale tu jsme do začátku závodu nepotřebovali, a tak jsme ji nechali až na sobotu dopoledne.

Zbytek večera už jsme se věnovali jen pracím uvnitř chaty, kde bylo potřeba připravit operátorské pracoviště. Jeho kompletaci jsem se věnoval já a Olaf. Vzhledem k tomu, že setup se oproti loňsku nezměnil, ani v tomto případě se nevyskytly žádné vážnější problémy a tak jsme kolem 22:00 hodin mohli konstatovat, že jsme hotovi. Dobrá večeře přišla k duhu, něco k pití a už jsme jen vyčkávali začátek závodu.

Vlastní závod rozjel, jako vždy, Olaf. Rozhodli jsme se pro 2h směnu, což se ve finále ukázalo jako dobrá volba. Bylo dost času na odpočinek mezi jednotlivými směnami. Vlastní závod probíhal v poklidu, kdy podmínky nebyly nijak oslnivé, ale ani nijak extrémně špatné. Takový běžný průměr. Museli jsme ale konstatovat, že byly horší než loni. V porovnání s loňským výsledkem jsme zaostávali. Ne v počtu QSO, ale v celkovém skóre. Důvodem bylo méně násobičů a QSO za více bodů. 160m pásmo jsme otevřeli jen na chvíli, udělat pár QSO a některé násobiče. Na pásmo 10m se nakonec nedostalo vůbec. To hlavně z toho důvodu, že pásmo 20m bylo otevřené stále a na 10m to nevypadalo na nějaký pile-up. Odpoledne nás opustil Vašek VKQ, kt. slíbil dorazit opět v pondělí na demontáž.

V sobotu se k nám ještě přidal Ed DL8CX, kt. tak zkompletoval celý tým operátorů. Během dne nás postupně navštívila Pavlova (AW) rodinka, a tak o společnost nebyla nouze. Odpoledne nás přepadlo chvilkové krupobití, ale beze škod, a tak to bylo jen takové zpestření . Večer jsme ugrilovali, a první den závodu byl za námi.

Neděle už probíhala v zajetém rytmu. Chvilka spánku, směna u rádia, atd. Svou návštěvou nás opět poctila Pavlova manželka Majka s dcerou a přivezly na zub plato dobrot. Po těch se jen zaprášilo.

Jak se závod blížil ke svému závěru, i spojení přibývala pomaleji. Nicméně jsme se snažili moc neztratit na loňský rok. V neděli byl velmi slušný provoz na 20m a tak jsme ani neměli příliš času zkusit jiná pásma. Na 15m jsme přepnuli na chvíli, ale rate neodpovídal očekávání, a tak jsme se vrátili zpět. Nakonec bylo 20m velmi slušných, a nebylo třeba se stěhovat. K přechodu na 40m došlo až cca 10 min před koncem závodu, kt. ukončil opět Olaf.

Konec dobrý, všechno dobré. Vše fungovalo jak má, a tak jsme po ukončení závodu ještě zvládli přípitek, chvilku podiskutovat a šli spát, protože ráno nás čeká demontáž.

V pondělí ráno už Vašek VKQ čekal před chatou, až někdo vyleze a vpustí ho dovnitř. Protože nás nechtěl budit. Počkal, až se vzbudíme. Kolem 8. hodiny už jsme byli všichni na nohou. Pro demontáž zbyly jen drátové antény a vertikály. Směrovky zůstanou na svém místě až do podzimu. Pavel a Olaf s Edem nás opustili kolem oběda, ale to už bylo vše nejdůležitější uklizeno. S Vaškem a Mirkem jsme se pustili do závěrečného úklidu. Ve 14:00 bylo vše hotovo a pomalu jsme se s pocitem pěkného víkendu a spokojeností s výsledkem rozjeli k domovu.

Všem, kdo se k nám připojili, bych chtěl poděkovat za ochotu pomoci, protož jinak bychom vše zvládli sami asi jen velmi těžko. Budeme se těšit na další příjemné chvíle na Blaťáku a když s tím bude spojený i pěkný výsledek ze závodu, jenom dobře.

Všem hodně zdaru
Za celý tým
73
Vláďa
OK1FIK

Summary:

BAND QSO DUP PFX POINTS AVG
160 53 1 12 106 2.00
80 310 0 72 706 2.28
40 652 3 379 2467 3.78
20 1672 9 520 3392 2.03
15 855 5 218 1553 1.82
10 0 0 0 0 0.00
TOTAL 3542 18 1201 8224 2.32
  • TOTAL SCORE: 9 877 024
  • Operátoři: OK1AW OK1DUB OK1FIK DL7CX DL8CX

Galerie